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Dogs Treed Before Timeout
Q: I was on a hunt recently where dogs were getting 

out of pocket quickly. In the process of them doing so, one 
hound was declared treed. Another member of the cast 
suggested a timeout be called to round up dogs, as they 
were getting out of hearing in opposite directions and 
leaving the ground we had permission to hunt. Following 
a 3-1 vote, time out was called, and all strike and tree 
points were deleted. The guy with the dog treed, voted 
against the time out and was pretty upset with the call, 
considering he didn’t get to score his dog. Did we get the 
call right in this situation?

A: This is a good question and one that it seems like 
the bulk of the hunters get wrong. While I understand 
some of the confusion due to the wording in Rule 5(g) 
which says to delete points, If Judge has to call time out 
in accordance with Rule 7, there is further clarification in 
Rule 11(a). That line reads, Dogs declared treed within 
hunting time are eligible for scoring. 

Rule 11 is tucked in the end of the nite hunt rules and 
is ESSENTIAL. The four bullet points under that section 
include information and clarifications for many key 
situations. In this situation, the treed dog was declared 
treed within hunting time and is absolutely eligible to 
have his tree scored. As a matter of fact, every effort 
needs to be made to score that tree. The other dogs in 
the cast, assuming they had been struck in, would have 
their strike points deleted. 

In the event that dogs are trailing in to dangerous or 
posted territory, dogs’ safety is the main concern. The 
handlers should get their dog wrangled up while the 
handler(s) with treed dogs go to handle their dog. After 
dogs are caught, you can always convene at the tree for 
scoring. Hunt time should be called in while shining and 
scoring the dog’s tree and immediately called out once 
again when shine time has concluded.

Using Tone or Shock During Timeout
Q: I was judging a cast and we voted to call a timeout 

and gather up dogs. One of the handlers on the cast had 
been running a TT15 collar on his hound and had to go 
back to his truck to get his handheld in order to catch his 
dog. During the course of that happening, the handler let it 
be known that he had been using the controlling features 
on the Garmin to wrangle his dog. He was scratched for 
doing so. The call was questioned and brought back to 
the Master of Hounds for ruling and the call was upheld. 
What is the official interpretation for this rule?

A: The Master of Hounds and Judge on this cast got it 
exactly right. Rule 6(I) plainly states that a handler related 
scratching offense is, For use of any device used to control 
dog prior to cast completing hunt time. In this case, though 

timeout is called, hunt time has not been completed and 
the use of a controlling device is not to be used. Not only 
that, but if you look at the Telemetry Rules that are sent to 
each club to be posted for an event, there is a bullet point 
under the General Information portion that points this 
out very directly by saying, “Any handheld device capable 
of both locating (tracking) and controlling (stimulating or 
toning) may not be carried by the handler during hunt 
time. The handheld must be left in the vehicle. However, 
the handheld may be used during time out situations 
during the hunt for locating purposes only.”

Let’s take it a step further. Not only should the handler 
and dog be scratched in this situation, but this is an act 
that can and has resulted in suspensions. If you must use 
a collar that is capable of controlling a dog by shock, tone, 
vibrate, etc., be careful to read all telemetry rules very 
carefully because misuse of those devices can have some 
pretty serious ramifications. 

Let’s Talk Stationary
One thing that I get a few questions about at each hunt 

I attend is the stationary rule. To be frank, it’s probably 
one that is talked about more than ever actually having 
any major implications on a cast but it’s important to 
know and understand the rule. 

•	 What is the stationary rule? When someone is 
discussing the stationary rule, they are referring 
to Rule 6(k) which reads that it is a handler related 
scratching offense, If handler fails to declare treed a 
dog obviously treeing (Judge’s decision) for a period 
of five minutes. Dog may be declared treed while 
five is running but not after the five has expired. 
Judge must verify dog to be at a tree before it can 
be scratched. If the cast is in the process of shining 
a separate tree time shall be canceled or not be 
applied to another dog. 

•	 How long is the stationary time? I get this question 
a lot and if you refer to the rule above you will get 
your answer. The stationary has remained five 
minutes even though tree time is three minutes for 
dogs declared treed now. 

•	 When do you start the stationary? Again, this is 
referenced in the rule above. If a dog is obviously 
treeing (Judge’s decision), you will start the five-
minute stationary clock on that dog. A previous 
Advisor Column added that three things need to be 
happening for the stationary clock to be applied. 1) 
the dog is obviously treeing and treeing right, 2) you 
don’t think the dog sounds to be in a hole or place 
of refuge, and 3) for whatever reason the handler 
is not calling the dog treed. Also, pay attention to 
that last sentence of the rule that points out you 
cannot start the stationary on a dog if you are in 
the process of shining another dog’s tree. 
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•	 What breaks the stationary? There are multiple 
occurrences that can break the stationary time 
being ran on a dog. The most obvious is the 
handler of the dog treeing the dog the stationary is 
running on. The stationary is broken if it becomes 
obvious to the Judge that the dog has moved. The 
stationary is broken if the dog shuts up, triggering 
a two-minute clock be ran, and it expires before 
the dog opens again. The stationary is broke when 
shine time is started on another dog’s tree (You 
must continue to the tree and start shine time at 
your normal pace). The stationary will be broke at 
the conclusion of hunt time or if a timeout is called 
for one of the reasons outlined in Rule 7.

•	 What do you do with the other dogs when the 
stationary is running? Nothing changes for the 
other hounds in the cast. Continue hunting. It 
doesn’t stop you from striking or treeing dogs, 
advancing to trees, shining trees, or recasting dogs. 

•	 What do you do when the stationary time runs 
out? At that time, you will proceed to the stationary 
dog. Remember, the Judge has to verify that the 
dog is treeing on a tree for the dog to be scratched. 
The main word in there is tree, not in a hole, brush 

pile, fence, tile, creek bank, barn, or milling around 
in an area. It’s also important to remember that 
once the time has expired, the handler no longer 
has the opportunity to tree the hound on that tree. 

•	 What is the result? After the five-minute stationary 
period has elapsed AND the Judge has verified 
that the dog is in fact treeing, the hound will be 
scratched from the hunt.
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